Sezon Grillowy - Sklep Lekki Styl

Sezon Grillowy

Sezon na Grilla

Czujesz ten zapach? To sezon grillowy! 

Pora wrzucić coś na ruszt, a jeśli obawiasz się o swoje zdrowie i sylwetkę - przychodzimy z odsieczą! Zobacz co zrobić, żeby potrawy z grilla były lżejsze i zdrowsze, ale tak samo smaczne.

Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, ale musimy przestrzegać kilku reguł. Ważny jest wybór nie tylko składników, ale też odpowiedni czas i sposób ich przyrządzania. 

Pilnuj czasu grillowania - potrawy za długo trzymane na ruszcie zaczynają się przypalać i tracą swoje wartości odżywcze.

Zrezygnuj ze słodkich napojów na rzecz domowej lemoniady, koktajli czy smoothies. Nie wybieraj także gotowych dań i mięs grillowych - są mocno przetworzone i pełne sztucznych dodatków! Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego! Zrezygnuj za to z tłustego i czerwonego mięsa. Dobrze sprawdzi się indyk lub pierś z kurczaka, najlepiej w towarzystwie warzyw i razowego pieczywa. Pamiętaj o sałatkach - możesz przygotować je w kilka chwil, a są zdrową alternatywą dla innych przekąsek.

 Burgery też mogą być zdrowe - wystarczy przyrządzić je ze świeżego mięsa np. indyka, usmażyć na ruszcie i dodać pełnoziarniste bułki oraz warzywa. Dobrze zagrają tu domowe dipy.

 Marzą Ci się frytki z grilla? Wystarczy, że pokroisz ulubione warzywa, włożysz do folii aluminiowej z dodatkiem ziół, przypraw, odrobiny oliwy i wrzucisz na ruszt na 15 minut!