Sezon Grillowy
Czujesz ten zapach? To sezon grillowy!
Pora wrzucić coś na ruszt, a jeśli obawiasz się o swoje zdrowie i sylwetkę - przychodzimy z odsieczą! Zobacz co zrobić, żeby potrawy z grilla były lżejsze i zdrowsze, ale tak samo smaczne.
Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, ale musimy przestrzegać kilku reguł. Ważny jest wybór nie tylko składników, ale też odpowiedni czas i sposób ich przyrządzania.
Pilnuj czasu grillowania - potrawy za długo trzymane na ruszcie zaczynają się przypalać i tracą swoje wartości odżywcze.
Zrezygnuj ze słodkich napojów na rzecz domowej lemoniady, koktajli czy smoothies. Nie wybieraj także gotowych dań i mięs grillowych - są mocno przetworzone i pełne sztucznych dodatków! Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego! Zrezygnuj za to z tłustego i czerwonego mięsa. Dobrze sprawdzi się indyk lub pierś z kurczaka, najlepiej w towarzystwie warzyw i razowego pieczywa. Pamiętaj o sałatkach - możesz przygotować je w kilka chwil, a są zdrową alternatywą dla innych przekąsek.
Burgery też mogą być zdrowe - wystarczy przyrządzić je ze świeżego mięsa np. indyka, usmażyć na ruszcie i dodać pełnoziarniste bułki oraz warzywa. Dobrze zagrają tu domowe dipy.
Marzą Ci się frytki z grilla? Wystarczy, że pokroisz ulubione warzywa, włożysz do folii aluminiowej z dodatkiem ziół, przypraw, odrobiny oliwy i wrzucisz na ruszt na 15 minut!