Weganizm - Moda czy Potrzeba - Sklep Lekki Styl

Weganizm - Moda czy Potrzeba?

Beanit

BEANIT - czym jest? 

Coraz więcej osób poszukuje nowych rozwiązań kulinarnych w oparciu o obserwację własnego organizmu. Badając jego reakcje, własne samopoczucie, stan zdrowia. W odpowiedzi na rosnący popyt na "niemięso" pojawił się "BEANIT".

Beanit jest wegańskim produktem wysokobiałkowym z bobu, grochu, oleju rzepakowego oraz przypraw i nie zawiera glutenu, soi, pszenicy. Wszystkie poniższe przepisy są wegetariańskie lub wegańskie i mogą być przygotowane w wersji bezglutenowej, bez laktozy, bez soi i pszenicy. W takim przypadku zalecamy sprawdzenie czy wszystkie produkty poza Beanit również nie zawierają glutenu, laktozy soi i pszenicy.

Zapiekanka Śródziemnomorska 

Składniki (na 6 porcji lunchowych lub 4 dania obiadowe): 

- 600 g obranych ziemniaków (lub mix batatów i ziemniaków dla urozmaicenia) 

- 2 średniej wielkości papryki, różne kolory

- 50 g brokułów 

- pęczek świeżych szparagów (lub fasolki szparagowej) 

- 240 g produktu Beanit® - mielony lub w kawałkach. W tym daniu dobrze sprawdź się zarówno wersje smakowe naturalne oraz z czosnkiem i ziołami 

- 2 ząbki czosnku 

- 2 łyżeczki ziół: oregano, tymianek, majeranek

Na sos:

- 50 ml oliwy z oliwek 

- starta skórka z 1 cytryny

- 1 łyżka miodu 

- 1/2 łyżeczki oregano 

- sól, pieprz z młynka 

Przygotowanie:

Pokrój ziemniaki i paprykę (w dowolne kształty, jak lubisz w paski, w kostkę). 

Usuń zdrewniałe części szparagów.

Ułóż kawałki warzyw oraz kawałki Bazy Lekki kęs, na blasze do pieczenia.

Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, miód i przyprawy.

Skrop danie sosem i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok.20 minut.

Śniadanie w stylu angielskim 

(składniki na 4 porcje obiadowe):

- ok.420 g Bazy wegańskiej Lekki kęs, proponujemy kawałki o smaku naturalnym do doprawienia lub czosnek -zioła.

- 200 g pieczarek/podzielić na połówki 

- 1 kiść pomidorków coctailowych cherry/pomidorki podzielić na połówki 

- 4 łyżki oleju rzepakowego 

- 120 g świeżego szpinaku 

- 800 g fasolki w sosie pomidorowym 

- świeżo mielony pieprz czarny, sól morska 

Dodatki:

- pieczywo (może być bezglutenowe)

- jajka na miękko, na twardo lub sadzone (zamiennie tofu lub tofucznica)

Przygotowanie:

Rozgrzej patelnie i usmaż na gorącym oleju kawałki Bazy wegańskiej Lekki kęs wraz z połówkami pieczarek, pomidorków i świeżym szpinakiem.

Dodaj podgrzaną wcześniej fasolkę w sosie oraz przyprawy.

Opcjonalnie dodaj jajka lub tofu.

Podawaj z pieczywem. 

Smacznego!

Kolejne przepisy wkrótce.

Prosimy potraktować proponowane przez nas receptury jako inspirację do tworzenia własnych dań i poszukiwań nowych smaków. Nasz produkt jest bowiem bardzo wdzięcznym składnikiem do wykorzystania przez kreatywnych Kucharzy i może być stosowany na wiele, wiele sposobów. Jako produkt wysokobiałkowy z bobu i grochu, Beanit jest sytym składnikiem, który jednak nie pozostawia uczucia ciężkości po spożyciu. Zachęcamy do tworzenia własnych przepisów i dzielenia się z nami Państwa uwagami i spostrzeżeniami :) 

Zespół Lekki Styl