Weganizm - Moda czy Potrzeba?
BEANIT - czym jest?
Coraz więcej osób poszukuje nowych rozwiązań kulinarnych w oparciu o obserwację własnego organizmu. Badając jego reakcje, własne samopoczucie, stan zdrowia. W odpowiedzi na rosnący popyt na "niemięso" pojawił się "BEANIT".
Beanit jest wegańskim produktem wysokobiałkowym z bobu, grochu, oleju rzepakowego oraz przypraw i nie zawiera glutenu, soi, pszenicy. Wszystkie poniższe przepisy są wegetariańskie lub wegańskie i mogą być przygotowane w wersji bezglutenowej, bez laktozy, bez soi i pszenicy. W takim przypadku zalecamy sprawdzenie czy wszystkie produkty poza Beanit również nie zawierają glutenu, laktozy soi i pszenicy.
Zapiekanka Śródziemnomorska
Składniki (na 6 porcji lunchowych lub 4 dania obiadowe):
- 600 g obranych ziemniaków (lub mix batatów i ziemniaków dla urozmaicenia)
- 2 średniej wielkości papryki, różne kolory
- 50 g brokułów
- pęczek świeżych szparagów (lub fasolki szparagowej)
- 240 g produktu Beanit® - mielony lub w kawałkach. W tym daniu dobrze sprawdź się zarówno wersje smakowe naturalne oraz z czosnkiem i ziołami
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół: oregano, tymianek, majeranek
Na sos:
- 50 ml oliwy z oliwek
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz z młynka
Przygotowanie:
Pokrój ziemniaki i paprykę (w dowolne kształty, jak lubisz w paski, w kostkę).
Usuń zdrewniałe części szparagów.
Ułóż kawałki warzyw oraz kawałki Bazy Lekki kęs, na blasze do pieczenia.
Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, skórkę z cytryny, miód i przyprawy.
Skrop danie sosem i piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok.20 minut.
Śniadanie w stylu angielskim
(składniki na 4 porcje obiadowe):
- ok.420 g Bazy wegańskiej Lekki kęs, proponujemy kawałki o smaku naturalnym do doprawienia lub czosnek -zioła.
- 200 g pieczarek/podzielić na połówki
- 1 kiść pomidorków coctailowych cherry/pomidorki podzielić na połówki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 120 g świeżego szpinaku
- 800 g fasolki w sosie pomidorowym
- świeżo mielony pieprz czarny, sól morska
Dodatki:
- pieczywo (może być bezglutenowe)
- jajka na miękko, na twardo lub sadzone (zamiennie tofu lub tofucznica)
Przygotowanie:
Rozgrzej patelnie i usmaż na gorącym oleju kawałki Bazy wegańskiej Lekki kęs wraz z połówkami pieczarek, pomidorków i świeżym szpinakiem.
Dodaj podgrzaną wcześniej fasolkę w sosie oraz przyprawy.
Opcjonalnie dodaj jajka lub tofu.
Podawaj z pieczywem.
Smacznego!
Kolejne przepisy wkrótce.
Prosimy potraktować proponowane przez nas receptury jako inspirację do tworzenia własnych dań i poszukiwań nowych smaków. Nasz produkt jest bowiem bardzo wdzięcznym składnikiem do wykorzystania przez kreatywnych Kucharzy i może być stosowany na wiele, wiele sposobów. Jako produkt wysokobiałkowy z bobu i grochu, Beanit jest sytym składnikiem, który jednak nie pozostawia uczucia ciężkości po spożyciu. Zachęcamy do tworzenia własnych przepisów i dzielenia się z nami Państwa uwagami i spostrzeżeniami :)
Zespół Lekki Styl