- Tylko online
Tygielek do kawy to turecku G.A.T. O,45 L
Korzenie picia kawy po turecku sięgają XV wieku. Jest to niemal rytuał, który przygotowuje się według dokładnej, kultywowanej przez wieki receptury. Tygielek do przygotowania kawy po turecku jest zwany według tradycji dżezwą. Jest to niewielki rondelek zakończony u góry węższą szyjką oraz posiadający długą rączkę. Warto wspomnieć, że tradycja parzenia i picia kawy po turecku została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Wypróbuj szlachetną recepturę kawy po turecku w tygielku z naszego sklepu!
-
? Dostawa
Jak paczka trafi w Twoje ręce?
- DHL Kurier
- InPost Kurier
- InPost Paczkomat
- A może odbierzesz osobiście?
Czas dostawy wynosi do 4 dni.
-
? Płatność
Zapłać z lekkim sercem:
- Przelewem
- Przelewem24
- Przelewem online lub kartą PayU
- Blikiem
- PayPal
- lub zapłać za pobraniem
-
? PayPo
Daj sobie chwilę...
- Kup dziś, zapłać nawet za miesiąc
Tygielek do kawy po turecku 450 ml – informacje szczegółowe:
Tygielek to turecki ekspres do kawy, którą przygotowuje się według specjalnej, znanej od wieków receptury. Tygielek w ofercie naszego sklepu wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Posiada ergonomiczną, odporną na nagrzewanie się rączkę i pozwala przygotować 450 ml aromatycznej, słodkiej kawy. Można go używać na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Nie nadaje się do stosowania na kuchenkach indukcyjnych.
Jak przygotować kawę w tygielku wg historycznej receptury?
• Tygielek napełniamy bardzo zimną wodą i sypiemy drobno mieloną kawę, dodając cukier.
• Stawiamy na małym ogniu.
• Płyn w tygielku powinien podnieść się 2-3 krotnie, a z boku spod utworzonej, grubej warstwy piany powinna odchodzić para.
• Po 2-3 minutach płyn powinien zacząć się pienić, wówczas należy rondel ściągnąć z ognia i poczekać aż piana opadnie. Taki rytuał powtarza się trzykrotnie podgrzewając kawę i odstawiając ją do opadnięcia piany. Po trzecim podgrzaniu na powierzchni zostanie cienka warstwa piany.
• Kawę pije się w maleńkich filiżankach bez occedzania, tradycyjnie czarną bez mleka, z dodatkiem w drugiej szklance wody. Tak przygotowaną, słodką kawę z delikatną pianką spożywa się do dziś w krajach Bliskiego Wschodu i na Bałkanach. Stanowi to element dziedzictwa narodowego.
Zobacz także
Inne produkty z kategorii Akcesoria do kawy