Czekolada - Sklep Lekki Styl

Czekolada

Czekolada

Duuuża ilość czekolady z orzechową nutą? To nie tak, że czytamy Wam w myślach - nas też dopadła ochota na małe co nieco!

Zobaczcie nasz przepis na czekoladki z kremem orzechowym w wersji fit!

Podzielcie się przepisem z przyjaciółmi!

Składniki:

  •  150 g gorzkiej czekolady, 100 g masła orzechowego,
  •  30 g oleju kokosowego,
  •  30 g odżywki białkowej (można użyć mleka w proszku z dodatkiem ksylitolu lub samego ksylitolu, jednak wtedy masa będzie bardziej płynna)
  •  szczypta soli.

Zabieramy się do pracy! Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Formę na muffinki wykładamy małymi papilotkami (możecie również zrobić czekoladki w prostokątnym naczyniu i pokroić). Wlewamy do każdej z foremek po łyżce roztopionej czekolady i wkładamy do zamrażarki na 5 minut. Masło orzechowe i olej kokosowy podgrzewamy w mikrofalówce przez 1,5 minuty. Dodajemy odżywkę białkową lub mleko w proszku i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy warstwę czekoladową z zamrażarki, wylewamy na nią po łyżce masy orzechowej i ponownie mrozimy przez 10 minut. Po tym czasie na wierzch wylewamy drugą część warstwy czekoladowej. Ponownie wkładamy do zamrażarki tym razem na ok. 45 minut.

Po wyjęciu czekoladki są gotowe do zjedzenia! Tylko pamiętajcie, żeby trzymać je w lodówce.