Świąteczne wypieki bez wyrzutów sumienia | Blog Lekki Styl

Świąteczne wypieki bez wyrzutów sumienia - Razowa szarlotka

Świąteczne wypieki bez wyrzutów sumienia

Świąteczne wypieki

Świąteczne wypieki nie muszą być bombą kaloryczną. Nie muszą być tuczące i ciężkie. Wystarczy zamienić „białą” mąkę na razową lub graham, zmniejszyć nieco ilość cukru lub zastąpić zdrowszym odpowiednikiem, dodać przyprawy takie jak np. cynamon, które korzystnie wpłyną na naszą przemianę materii. W ten sposób możemy uzyskać równie pyszne ciasto ale w lżejszej wersji. Zachęcam do eksperymentowania z przepisami na tradycyjne świąteczne ciasta lub do skorzystania z mojego już sprawdzonego przepisu na razową szarlotkę.

Razowa szarlotka

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej razowej lub graham

½ łyżeczki proszku do pieczenia 

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

150 g masła

½ cukru trzcinowego

3 jajka

½ szklanki płynnego miodu

½ szklanki orzechów

szczypta soli

Jabłka:

2 kg jabłek (najlepsza odmiana na szarlotkę to szara renet)

3 łyżki soku z cytryny

½ szklanki rodzynek

2 łyżki płynnego miodu 

Przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru.  

Do posypania: 

1 łyżka cukru trzcinowego zmielonego w młynku + ½ łyżeczki cynamonu. 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, miód i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, zawinąć w papier i włożyć do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Skropić sokiem z cytryny, dodać przyprawy i rodzynki, wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować jedną część ciasta i przenieść na blachę. Podziurkować ciasto widelcem i rozsypać  pokruszone orzechy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 15 minut na lekko złoty kolor, po czym wyjąć z piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni.

Jabłka wymieszać z miodem i wyłożyć na lekko przestudzone ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem i piec jeszcze 10-15 minut.

Po wystudzeniu posypać ciasto zmielonym cukrem trzcinowym i cynamonem.

Smacznego!

Emilia Burska-Florczyk

Dietetyk kliniczny

Emilia Burska- Florczyk