Co to są bakalie? | Blog Lekki Styl

Co to są bakalie?

  1. Co to są bakalie
  2. Jakie bakalie do piernika?
  3. Jakie bakalie do keksu?
  4. Jakie bakalie są najzdrowsze
  5. Co zrobić, żeby bakalie w keksie nie opadły?

Suszone owoce

Co to są bakalie?

Bakalie to, mówiąc najprościej, suszone owoce południowe i orzechy, między innymi morele, figi, orzechy włoskie czy nerkowce. Bakalie stanowią znakomitą, samodzielną przekąskę, możemy też dodać je do piernika, keksu i innych deserów, jak również do sałatek czy dań mięsnych. 

Jakie bakalie do piernika? 

Wśród wszelkiego typu wypieków bardzo dużą popularnością cieszy się piernik. Jakie bakalie do piernika sprawdzą się najlepiej? Wśród najbardziej zalecanych wymienić można skórkę pomarańczową, orzechy i rodzynki. Sprawdzą się także suszone śliwki, a nawet sus

Jak keks to oczywiście różnego typu bakalie. Jakie sprawdzą się najlepiej? Tutaj przede wszystkim wymienić możemy takie, jak: 

  • skórka pomarańczowa
  • kandyzowane owoce
  • rodzynki 
  • migdały
  • suszone figi 
  • orzechy włoskie
  • orzechy laskowe
  • orzechy nerkowca 

Jakie bakalie są najzdrowsze? 

Bakalie są smaczne, ale mają też wiele właściwości prozdrowotnych. Jakie bakalie są najzdrowsze? 

  • suszone morele ‒ źródło witamin E oraz B1 i B2, wapnia, fosforu oraz żelaza
  • orzechy nerkowca ‒ zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierają działanie układu nerwowego 
  • orzechy włoskie ‒ są źródłem antyoksydantów, wzmacniają odporność 

Co zrobić, żeby bakalie w keksie nie opadły? 

Co zrobić, żeby bakalie w keksie nie opadły? Już wyjaśniamy! Bakalie zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i odstawiamy na parę minut. Następnie odlewamy wodę i osuszamy bakalie ręcznikiem papierowym. Krok kolejny to obtoczenie bakalii w mące. Istotne jest też, aby ciasto było dostatecznie gęste.




All comments